SE ALKUPERÄINEN SUOLAINHALAATTORI

LIMAN IRROTUKSEN TEHOSTAMINEN – PEP-tekniikka

Yksinkertainen tapa tehostaa limanirrotusta kotikonstein on ns. PEP-pullo.

Vastapainehengitystä, eli PEP-tekniikkaa (positive expiratory pressure), käytetään joissakin keuhkosairauksissa liman poistamiseksi keuhkojen pienistä ilmatiehyistä. Tekniikasta on apua esim. keuhkoahtaumatauti- ja astmapotilaille, sekä mm. keuhkoputkien laajentumasta tai keuhkoputkien tai henkitorven pehmeydestä kärsiville potilaille.

Vastapainehengityksestä hyötyvät myös henkilöt, jotka syystä tai toisesta joutuvat olemaan pitkään vuodehoidossa. Tekniikalla pyritään ehkäisemään keuhkojen ilmapitoisuuden vähenemistä ja keuhkon tilavuuden pienenemistä, kun normaali rasitus puuttuu.

Tekniikan idea on, että ulospäin vastusta vasten puhallettaessa keuhkojen sisäiset paineolosuhteet muuttuvat. Pienten keuhkoputkien välillä kulkevat ilmatiehyet aukeavat ja näin hengitysilma pääsee kiertämään niiden kautta liman tukkimien keuhkoputkien ohi myös keuhkojen kauimmaisiin osiin. Sieltä ilma työntää limaa kohti suurempia hengitysteitä. Suuremmista hengitysteistä lima on helpompi yskiä tai hönkäistä pois.

Vastapainehengitys onnistuu kotona puhaltamalla pulloon. Tarkoitukseen soveltuu litran vetoinen pullo, jonka pohjalle laitetaan n. 10 cm (astmaatikot) tai 5-8 cm (keuhkoahtauma) vettä. Taipuisa muoviletku asetetaan pulloon niin, että se ylettyy pohjaan asti. Tarkoituksena olisi puhaltaa letkun kautta pulloon niin, että vesi kuplii. Vesimäärä on sopiva, jos potilas pystyy puhaltamaan hengästymättä 10 kertaa. Vesimäärää voi myös vaihdella potilaan kunnon mukaan.

10 puhalluksen sarja suoritetaan 3-4 kertaa ja sarjojen välillä pidetään tauko, jotta ylöspäin noussut lima saadaan yskäistyä pois. Puhallussarjat voi toistaa 1-2 kertaa päivässä Pullo ja letku tulisi puhdistaa päivittäin.
Suolapiippu® on rekisteröity tuotemerkki.
Maahantuoja: Delivet Oy | Viilaajankatu 5 - 15520 LAHTI
Puh. 010 3961800 | Instagram-logo Facebook-logo Yrttiapteekki.com-logo