SE ALKUPERÄINEN SUOLAINHALAATTORI

MURROSIKÄISTEN JA NUORTEN ASTMA

Nuorten astma on lisääntynyt viime vuosikymmenen aikana. Noin 5:llä % on lääkärin diagnosoima astma ja yhtä moni kärsii astman tapaisista oireista.

Vaikka astmaatikkojen määrä on kasvanut, sairaalahoitojaksojen määrät ovat vähentyneet kehittyneiden hoitotapojen ja tiedon ansiosta.
Nuorilla astman tyypillisin oire on yskä, johon liittyy hengenahdistuksen tunne. Vaikeassa astmassa hengitys voi olla vinkuvaa.
Leikki-ikäisenä astmaan sairastuneista yli puolet ovat oireettomia 21-vuotiaina. Varhain todettu ja hyvin hoidettu astma voivat sallia nuorelle aivan normaalin elämän. Murrosiässä atooppinen astma alkaa usein lievittyä. Lääkitystä voidaan silloin keventää, joskus jopa lopettaa kokonaan.

Nuorella aikuisella astma voi vaikeutua uudelleen. Suuri riski on tupakoinnin aloittaminen ja atooppisessa astmassa allergeenialtistus esim. eläinpölylle, kun hankitaan lemmikki oireettomaan perheeseen. Tutkimusten mukaan astmaa sairastavat tupakoivat yhtä paljon kuin samanikäiset terveet nuoret.
Nuorten hoito on haasteellista sekä vanhemmille, että hoitohenkilökunnalle. Astma voi tuntua itsenäisyyttä rajoittavalta tekijältä ja se yritetään mitätöidä. Oma tahto ilmaistaan voimakkaasti ja auktoriteetit kyseenalaistetaan; vastustetaan kaikkea periaatteen vuoksi, oli kyse sitten lääkkeistä tai kotiintuloajoista. Astmalääkkeet saatetaan kokea myös hävettävinä, eikä niitä kehdata ottaa kavereiden nähden. Lääkityksen ja muun hoidon laiminlyöminen tai epäsäännöllinen käyttö on nuorille tyypillistä.
Nuoren hoitosuhde saattaa myös katketa useiksi vuosiksi, kun hoitovastuu siirtyy lastenlääkäriltä ”aikuisten” lääkärille. Fyysinen suorituskyky askarruttaa nuorta. Pelottaa, että ei pysy mukana urheiluharrastuksissa tai ei pärjää muuten ikäisilleen. Armeijakin käy mielessä; kuinka siitä selviää? Nuori saattaa kokeilla fyysisen kestokyvyn rajoja eri tavoin, vaikkapa urheilemalla intohimoisesti tai suunnittelemalla työuraa, joka astman takia on mahdoton.

Psyykkisten ongelmien jälkeen astma on yleisin este asepalvelukselle. Suurin osa astmaatikoista suorittaa asepalveluksen kuitenkin ongelmitta. Poikkeukselliset olosuhteet, kuten majoitusolosuhteet ja leiriolosuhteet, sekä fyysiselle rasitukselle ja hengitystieinfektioille altistuminen saattavat aiheuttaa tai vaikeuttaa astmaoireita. Yleensä lääkityksen tehostamisella näistäkin selvitään.

Ammatinvalinnassa on oltava tarkkana. Esimerkiksi erilaisille pölyille, kylmälle, kovalle fyysiselle ponnistukselle tai kemikaaleille altistavia työuria olisi vältettävä. Työ voi toki alkuun sujua mukavasti, mutta olisi varsin harmillista joutua sairaseläkkeelle kovin varhain.
Moni nuori kokee varsin musertavanakin sen, että nuoruuden haave esim. eläinlääkärin ammatista ei voikaan koskaan toteutua. Toisaalta nuoret ovat sopeutuvaisia ja luovia; jokaiselle löytyy varmasti sopiva ammatti. Omat vanhemmat, ammatinvalinnanohjaajat ja muut tahot ovat tärkeitä tukijoita ja kannustajia.

Myös seurusteluun ja sosiaalisiin suhteisiin liittyen nuoren päässä pyörii asioita, joita aikuinen ei ehkä tule ajatelleeksikaan. Varsinkin tytöillä voi aiheutua paineita myös ulkonäköön, meikkaamiseen, hajuvesiin ja hiusten laittoon liittyvissä asioissa.
”Voinko suudella seurustelukumppaniani milloin tahansa, kun kärsin vakavasta ruoka-aineallergiasta?” ”Kehtaanko pyytää vähentämään hajustetta, kun ei meinaa kaverin kainalossa henki kulkea?” ”Uskaltaisinko kokeilla hiusten pidennystä? Pelkään että saan allergiareaktion aineista?”

Astma, tai paha allergia, ei ole maailmanloppu, vaikka se voi aluksi nuoresta siltä tuntuakin.

Tukevassa, kannustavassa, kuuntelevassa ja keskustelevassa ilmapiirissä nuori oppii elämään sairautensa kanssa, hyväksymään sen, hoitamaan itseään oikein ja elämään onnellisen ja täysipainoisen nuoruuden.

Nuorten keskustelupalsta löytyy mm. osoitteesta www.allergia.com
Suolapiippu® on rekisteröity tuotemerkki.
Maahantuoja: Delivet Oy | Viilaajankatu 5 - 15520 LAHTI
Puh. 010 3961800 | Instagram-logo Facebook-logo Yrttiapteekki.com-logo